Aktiv i Nolsokna

Besök gårdsmuseet i Äsphöjden

Familjen Philipsson i Äsphöjden har skapat ett litet museum i anslutning till gården. Allt ifrån gamla arbetsredskap, vagnar, slädar och diverse bruksföremål huserar numera i gårdens museum. Det äldsta föremålet i museet är faktiskt en yxa från stenåldern som hittades av Kurt Johansson under vårsådden år 1977. Yxan är alltså mellan 5000-8000 år gammal.
Siw Philipsson är född och uppväxt på gården och är den nuvarande ägaren. Den har varit i hennes släkt i snart 200 år. När museet invigdes i augusti 2019  fick hennes barnbarn Annie och Isac, sjunde generationen på gården, hjälpas åt att klippa bandet.
Är du intresserad av att besöka museet kan du kontakta Siw eller Håkan Philipsson för en visning. Ring 0586 180 08 eller 070-523 4878 (Siw).

Besök ett naturreservat

I Nolsokna finns ett stort antal naturreservat, se  NATURRESERVAT I NOLSOKNA.

Vandra

Runt om i Nolsokna finns några lämpliga vandringsleder.

 • Lokadalen med start vid parkeringen söder om Paddtjärn. Sväng av väg 205 vid Ettala in på gamla Lokavägen (vid vägvisaren märkt Naturreservat) och fortsätt cirka en kilometer till parkeringen). Det finns tre orangemarkerade leder. I anslutning till parkeringen (300 meter) finns ett vindskydd och en grillpalts
  • Anslutningsled till Murstensdalen, cirka 2 km enkel väg.
   Passera bron över Trösälven och följ orange markering. Efter den branta uppfarten från Paddtjärn delar sig stigarna. En stig går åt höger (orangmärkt) men du skall följa den likaså orangemärkta stigen rakt fram.
  • Trösälven runt kort, cirka 2 km. Följ gamla Lokavägen söderut (orange markering) tills du kommer till bron över Trösälven (markerat med en pil). Fortsätt att följa markeringen tills stigen delar sig (orangemålade pilar). Följ den vänstra stigen tills du kommer på leden till Murstensdalen där du viker av till vänster ner till Paddtjärn och tillbaka till parkeringen. Leden är brant och blöt och går genom delvis besvärlig terräng
  • Trösälven runt lång, ca 6 km. Den börjar som Trösälven kort men gå rakt fram där stigarna delar sig enl. ovan. Följ markeringen tills den också ansluter till leden till Murstensdalen men närmare Murstensdalen. Tag av åt vänster tillbaka till parkeringen.
   Leden är brant och ganska blöt på sina ställen. Den har nyligen dragits och ordentlig stig saknas och blir därför ganska jobbig. Hjälp till att gå så finns det snart en ordentlig stig att följa.
 • Trettjärn runt. Vandringen är cirka 4 km och går på väg. I norra änden av sjön finns en grillpltas och i södra änden en rastplats med bänk och sittplatser.
 • Åsjöleden
  • Söder om Trettjärn passerar Åsjöleden, se Åsjöleden
 • I Murstensdalen finns några trevliga vandringsleder, se sidan NATURRESERVAT I NOLSOKNA.

Grillplatser

Vill du bara komma ut i naturen en stund kan du besöka någon av grillplatserna i trakten.

 • Barkplan i norra änden av Immen där Nolsokna byalag har ett vindskydd och en grillplats.
  Där har byalaget också en brygga, där det går att ta sig ett bad om man är hågad.
  Barkplan används också frekvent som uppställningsplats för husbilar och husvagnar.
 • Lokadalen, strax söder om Ettala efter väg 205. Sväng in på gamla Lokavägen vid Ettala (det står en vägvisare märkt Naturreservat intill vägen). Åk cirka en kilometer tills du kommer till en parkering eller kör ytterligare 100 meter fram till Nolsoknas vindskydd och grillplats med fin utsikt över Trösälven.
  Platsen är en lämplig utgångspunkt för vandring.
 • I norra änden av Trettjärn (Trettondetjärn) finns grillplats i kyrkoreservatet på platsen. Även här går det att bada. Trettjärn runt är en trevlig vandring på cirka 4 km.
 • Vid Nolsoknas fotbollsplan vid Vargberget


Nolsokna byalags vindskydd i Lokadalen

Fiske

Nolsokna byalag arrenderar sjöarna Immen och Trettjärn och erbjuder den intresserade att fiska för en billig penning. I båda sjöarna har byalget båt till uthyrning. . I sjöarna finns gädda och stor abborre. Mer information hittar du på sidan FISKE.

Behöver du tillgång på en fotbollsplan/idrottsplats?

Nolsokna byalag har en egen fotbollsplan, kallad Vargberget. Planen är inte en riktigt fullstor fotbollsplan men den är lämplig för både fotbollsträning och andra aktiviteter. På planen finns det två fullstora och flyttbara fotbollsmål. Läget är sådant att gräsplanen blir spelbar tidigt på säsongen.
I anslutning till planen finns en grillplats.
Planen ligger på gångavstånd från Kedjeåsgården. Om du vill kombinera din vistelse i Kedjeåsgården med lämplig uteaktivitet passar Vargberget utmärkt.

Har du frågor kan du kontakta Sören Frisk (070-350 5882) eller Siw Philipsson (070-523 4878).

Behöver du hyra en lokal?

Nolsokna byalag har en egen föreningslokal, den gamla skolan i Kedjeåsen som nu kallas Kedjeåsgården. Lokalen är välutrustad och går att hyra för den som behöver en fest- eller möteslokal.  Mer information hittar du på sidan KEDJEÅSGÅRDEN.